Allelopathy: the sustainable route towards food safety

Authors

Keywords:

Food sustainability, Food deficit, Biologic control, allelopathy, SDG

Abstract

 

Allelopathy is defined as the direct influence of a chemical compound released by one plant on the development and growth of another. The purpose of this work was to achieve a paradigm shift, which would allow agricultural activity to be rescued as a socio-economic development strategy at the national level. regional, through the implementation of a sustainable garden applying biological control (allelopathy) developed with a participatory and innovative methodology. This research, with a qualitative approach, used techniques such as direct observation and interview that revealed a significant food deficit in some families, caused by cultural uprooting towards good agricultural practices. Finally, an attitudinal (paradigm) and procedural (habits) change was achieved regarding food sustainability, allelopathy and the SDG as a transition route towards sustainable development.

Author Biography

Ladino Bonilla Ángela Patricia , Institución Educativa Rural Teusaquillo, Cartagena del Chairá, Colombia

Degree in Spanish language and literature, Universidad de la Amazonia in the city of Florencia-Caquetá. Specialization and Master in environmental pedagogy for sustainable development, Universidad Popular del Cesar-Colombia. With 8 years of teaching experience with high school students in the area of Spanish language, she has participated in international events promoted by the UPEL-POLINORTE.

References

Aguilar-Estrada, A. E., Caamal-Cauich, I., Barrios-Puente, G., y Ortiz-Rosales, M. Á., (2019). ¿Hambre en México? Una alternativa metodológica para medir seguridad alimentaria. Estudios sociales. Revista de alimentación contemporánea y desarrollo regional, 29(53). https://doi.org/10.24836/es.v29i53.625

Altier, N., y Abreo, E., (2020). Una sola salud: Consideraciones en el Año Internacional de la Salud Vegetal. Agrociencia (Uruguay), 24(SPE2). https://doi.org/10.31285/agro.24.422

Borrego, P., y Enrique, C. (2020). Cambio climático, inseguridad alimentaria y obesidad infantil. Revista Cubana de Salud Pública, 45, e1964.

Cruz Visa, G. J. (2022). Educación ambiental en instituciones educativas de educación básica en Latinoamérica: Revisión sistemática. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 6(3), pp. 723-739.

Franquesa, T., Heras, F., Meira, P. (2021). Educación ambiental: sobre o colapso y a esperanza. Ambientalmente Sustentable 27(2): 7-17

Ferreira, E., Franco, S., Santos, AF y Souza, R.C. (2020). Actividad alelopática de la retama (Scoparia dulcis L.) sobre la germinación de plantas invasoras. Revista Brasileira De Ciências Agrarias. Vol. 15, No. 2.

http://www.agraria.pro.br/ojs32/index.php/RBCA/article/view/v15i2a7368

Giardini-Bonfim, F.P., Machado-Torres., Aparecida- De Oliveira Gomes, J., Aparecida Teixeira, D. Solano-Mendoza, J.D., De Souza-Parreiras, N. (2019). Alelopatía: el potencial de las plantas medicinales en el control de especies espontáneas. Centro Agrícola, Vol. 45, No. 1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S025357852018000100010

Gutiérrez, L., Moreno, C. A. y Barrera, J. A. (2019). Sistemas de producción en el medio Caquetá (Cartagena del Chairá) GEF Corazón de la Amazonia. Bogotá: Instituto Amazónico de Investigaciones Científicas SINCHI.

Informe de la Comisión Mundial sobre el Medio Ambiente y el Desarrollo (Informe Brundtland), (1987). Cumbre de Johannesburgo, 2002. https://www.un.org/spanish/conferences/wssd/desarrollo.htm

Jiménez-Fajardo J. (2021). Economía de selva en la amazonia suramericana. Interconectando saberes Año 6, Numero 11. https://is.uv.mx/index.php/IS/article/view/2670/4580

Liu, X. (2019). Tipo de cambio peso-yuan y transacción comercial entre China y México, 1981-2001. Matices del Posgrado Aragón, (18).https://publicaciones-aragon.unam.mx/repositorio/matices/18/18.pdf

Naciones Unidas (2018), La Agenda 2030 y los Objetivos de Desarrollo Sostenible: una oportunidad para América Latina y el Caribe (LC/G. 2681-P/Rev. 3), Santiago. https://repositorio.cepal.org/server/api/core/bitstreams/cb30a4de-7d87-4e79-8e7a-ad5279038718/content

Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. (2019). Nota Explicativa. El Estado de la Seguridad y Nutricional en el Mundo, Seguimiento de la Seguridad Alimentaria y la Nutrición en Apoyo de la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible.

Plan SAN-Caquetá Nutrido y Saludable “CANUTSA” (2011-.2020). Ordenanza No. 005 del 24 de Febrero de 2012. https://acortar.link/piExNL

UNICEF (2019). Low birthweight. Nueva York (EE.UU.). https://data.unicef.org/topic/nutrition/ low-birthweight

Published

2024-11-23

How to Cite

Ladino Bonilla Ángela Patricia. (2024). Allelopathy: the sustainable route towards food safety. GACETA DE PEDAGOGÍA, (51), 175–192. Retrieved from http://revistas.upel.edu.ve/index.php/gaceta/article/view/3201