Spanish in Colombia: dialects, gastronomy and music

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3276

Keywords:

spanish in Colombia, gastronomy, music, diatopic variety

Abstract

The purpose of this article is to present an overview of Spanish in Colombia, with emphasis on the dialectal and cultural diversity of its different geographic regions. To this end, some characteristics of the Spanish language in this country are stated and its regional varieties are exemplified from the lexical fields of gastronomy and music, with words or locutions taken from two lexicographic works on Colombianisms; therefore, it is based on a qualitative methodology and a descriptive approach. In conclusion, both native gastronomy and music are cultural references of great importance and symbolism for the identity configuration of a nation; therefore, these lexical fields -as well as many others, but for research purposes, and only as an example, we take these two- can be used to characterize the dialectal zones of Colombia, together with many other linguistic elements that should also be taken into account, which corroborates that the lexical level is one of the most important for the identification and delimitation of a diatopic variety.

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Author Biographies

Mónica Chamorro Mejía, Universidad del Valle, Santiago de Cali, Colombia

Filóloga y lingüista. Ha trabajado como docente universitaria en Italia y en Colombia. Recibió el Premio Regional de Cuento del Ministerio de Cultura (1998) y el Primer Premio del Concurso de Narraciones Breves (2000). Ha publicado el libro de relatos Remedia amoris (Axis Mundi, 2010), la novela El arte del mal morir (Calixta Editores, 2020) y el poemario bilingüe La carne de Dios (Caligrama, 2021). Autora de ensayos y artículos de opinión publicados en los diarios El Nuevo Liberal y El Tiempo, y en la revista Semana.

Lirian Astrid Ciro, Universidad del Valle, Santiago de Cali, Colombia

Doctora en Humanidades y Educación por la Universidad de Lleida (España), Magíster en Lexicografía Hispánica (Universidad de León / Asociación de Academias de la Lengua Española, España) y Licenciada en Español y Literatura por la Universidad de Antioquia (Colombia). Actualmente, es profesora titular de la Universidad del Valle (Santiago de Cali, Colombia), en la Escuela de Ciencias del Lenguaje, Facultad de Humanidades. Además de su competencia docente en las áreas de lingüística y pedagogía, tiene experiencia en el ámbito lexicográfico, en el cual se ha desempeñado como redactora de diccionarios.  Entre sus líneas de investigación se encuentran: lexicografía, lenguajes de especialidad, fraseología, escritura académica, didáctica de la lengua española.

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Published

2024-11-13

How to Cite

Chamorro Mejía, M. ., & Ciro, L. A. . (2024). Spanish in Colombia: dialects, gastronomy and music. LETRAS, 64(105), 103–138. https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3276

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