The vocabulary used by young people in Guatemala for naming foodstuffs
DOI:
https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3275Keywords:
vocabulary, Guatemala, food, lexical variantsAbstract
The purpose of this paper was to identify the words used by young people throughout the country to refer to food. To achieve this, a sample of 220 students from the last high school grade in a national school, between 17 and 19 years old, was collected. All of them wrote words referring to food in a maximum of two minutes. The data were edited and analyzed to obtain the frequency with which each word was mentioned; an analysis by subfields was also performed. As a result, a corpus of 398 different words was obtained, of which 22 were said by at least 57 young people: chicken, meat, bean, carrot, rice, apple, egg, milk, tomato, bread, potato, vegetable, broth, tortilla, onion, cheese, güisquil, fish, fruit, banana, watermelon, and pear. These words have a high coincidence with the results of other studies carried out in Guatemala. All the words identified were categorized into subfields: salty prepared food, sweet prepared food and breads, beverages, vegetables and greens, fruits, dairy products, sausages, knick-knacks, and miscellaneous foods. Of these, the most productive is “salty food”, which evidences the consumption of corn-based prepared foods and foods from Europe, China, and the United States, among others. The study shows examples of the lexicalization of some commercial brands and identifies some lexical and orthographic variants that may be useful to provide guidance in educational centers and enrich some lexicographic works
Downloads
References
Alemán, L. (2017). La gastronomía guatemalteca en las festividades navideñas. Universidad Galileo.
Armelagos, G. (1997). Cultura y contacto: el choque de dos cocinas mundiales. En Janet Long (coord.), Conquista y comida: consecuencias del encuentro de dos mundos. (3ª. ed. pp. 103-130). Universidad Nacional Autónoma de México.
Asociación de Academias de la Lengua Española (2010). Diccionario de americanismos.
Bioversity International y Universidad del Valle de Guatemala. (2018). Resumen de investigación: Cadena de valor y potencial de mercado de la chaya para fortalecer la resiliencia climática, seguridad nutricional e ingresos en Guatemala.
Castañón, A. (2004, mayo 24) Gastronomía autóctona del departamento de Guatemala [Tesis de pregrado]. Universidad del Istmo, Guatemala.
Cetino, R. (2022, octubre 28) Los lácteos que se producen en Guatemala. Guatemala.com. https://aprende.guatemala.com/cultura-guatemalteca/cocina/los-lacteos-que-se-producen-en-guatemala/
Contreras, J. (1993). Antropología de la alimentación. EUDEMA.
Dardón, B. (2008, febrero 19). Pizza, un mercado que está caliente. Guatemala. Prensa Libre.
Dardón, G. (2004, agosto 19). Caracterización de la gastronomía Guatemalteca en el Departamento de Sacatepéquez. [Tesis de pregrado]. Universidad de San Carlos de Guatemala.
Diferencias entre verduras y hortalizas (2017, mayo 17). https://hijolusa.es/noticias/diferencias-entre-verduras-y-hortalizas/
Herranz-Llácer, C. (2022). Revisión bibliográfica de los estudios sobre disponibilidad léxica en Centroamérica: Costa Rica, Guatemala, Panamá y El Salvador. Káñina, 46(3), 79-100. https://dx.doi.org/10.15517/rk.v46i3.5263
Hjelleset, S. (2010, mayo 18) El léxico de la comida en Guatemala, Análisis geolingüístico. [Tesis de maestría]. Universidad de Bergen, Noruega.
«Kak’ik» (2013, septiembre 30). Prensa Libre. Recuperado de https://www.prensalibre.com/vida/escenario/que-bueno-es-mi-pais-por-su-sabor-recetas-chapinas-gastronomia-guatemalteca-kak-ik-0-1002500018/
Incaparina. Resultados del estudio longitudinal de oriente Incap 1969-1991. Recuperado de https://www.incaparina.com/estudios.php
Instituto Nacional de Estadística. (2019) Informe del XII Censo Nacional de Población y VII de Vivienda. Principales resultados, censo 2018. Guatemala. [archivo PDF]. https://censo2018.ine.gob.gt/archivos/resultados_censo2018.pdf
«La fruta que da sabor a la Navidad» (2015, diciembre 17) Prensa Libre. Recuperado de https://www.prensalibre.com/hemeroteca/la-fruta-que-le-da-sabor-a-la-navidad/
Luján, L. (1972). Lybro de Cocyna. Editorial Universitaria.
Meoño, L. (2008, agosto) Mixtas, hot dogs y shucos: aproximación a las transformaciones de la comida popular de la Ciudad de Guatemala. [Tesis de pregrado]. Universidad de San Carlos de Guatemala, Guatemala.
Ministerio de Agricultura, ganadería y alimentación -MAGA- (2021, mayo 19). Estadística de principales hortalizas de Guatemala. Recuperado de http://agrinotas.com/?p=6453
Ministerio de Agricultura, ganadería y alimentación. -MAGA- (2016a). Zanahoria Agro en cifras. [archivo PDF]. Guatemala. Recuperado de https://www.maga.gob.gt/sitios/diplan/download/informacion_del_sector/agro_en_cifras/2016/individuales/Zanahoria%20Agro%20en%20Cifras%202016.pdf
Ministerio de Agricultura, ganadería y alimentación. MAGA- (2016b). Manzana. [archivo PDF]. Guatemala. Recuperado de https://www.maga.gob.gt/sitios/diplan/download/informacion_del_sector/agro_en_cifras/2016/individuales/Manzana%20Agro%20en%20Cifras%202016.pdf
Montenegro, R. (2010). Estudio de disponibilidad léxica en estudiantes de tercero y sexto primaria de escuelas públicas del departamento de Guatemala. [archivo PDF]. Guatemala. Recuperado de https://pdf.usaid.gov/pdf_docs/Pnadw886.pdf
Montenegro, R. y Franke, M. (2023), El sabor chapín. Diccionario gastronómico guatemalteco, volumen I. Platos salados. Academia Guatemalteca de la Lengua.
Murillo Rojas, M. (2018). Vocabulario gastronómico en el habla infantil costarricense. Káñina, 42(2), 345-375. https://dx.doi.org/10.15517/rk.v42i2.35497
Negocios en sepia. Empresas centenarias: CabCorp, Panadería Las Victorias, Corporación Castillo Hermanos y Florida Ice & Farm (Fifco). (2007). El periódico. Guatemala.
Paiz Contreras, I. (2019). Disponibilidad Léxica en estudiantes de primer grado de nivel primario de escuelas oficiales en Guatemala. Red para Lectoescritura Inicial de Centroamerica y Caribe, 39, 84-94.
Palacio, M. (1993) The first primer on the people called garifuni. Glessima Research & Services.
Pérez de Antón, F. (2002). Memorial de Cocinas y Batallas La singular historia del nacimiento y desarrollo de Pollo Campero 1969-1984. Editorial Aguilar.
Quesada, M. (2002). El español de América. 2ª ed. Costa Rica, Editorial Tecnológica de Costa Rica.
Real Academia Española (2014), 23. ed. Diccionario de la lengua española. Espasa-Calpe.
Richards, M. (2003) Atlas lingüístico de Guatemala. USAID.
Rivas, R. (1993) Pueblos indígenas y garífunas de Honduras: una caracterización. Guaymuras.
Rubio, F. (2007). Educación Bilingüe en Guatemala: situación y desafíos. En Álvarez Aragón, Virgilio (comp) Laberintos: Educación bilingüe e interculturalidad. FLACSO.
Taracena, A. (2008, febrero 3). Asturias polémico. El Periódico.
Vargas, L. y Casillas, L. (1997). Encuentro de dos cocinas: México en el siglo XVI. En Janet Long (coordinadora). Conquista y comida: consecuencias del encuentro de dos mundos. Universidad Autónoma de México.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 LETRAS
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Letras magazine retains the patrimonial rights (copyright) of the published works, which favors and allows their reuse under the license (CC BY - NC - SA 4.0), for which they can be copied, used, disseminated, transmitted and expose publicly, as long as the authorship and original source of its publication (magazine, publisher, URL and DOI of the work) is cited, they are not used for commercial or onerous purposes and the existence and specifications of this use license are mentioned.