Preliminary review of the lexicon of gastronomy and its reflection in the macrostructure of the Spanish encyclopedic dictionary for students Maraisa

Authors

  • Johanna Rivero Belisario Universidad Pedagógica Experimental Libertador Instituto Venezolano de Investigaciones Lingüísticas y Literarias “Andrés Bello” Venezuela https://orcid.org/0000-0001-9588-2242

DOI:

https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3287

Keywords:

food, school dictionary, metalexicography, geo-restriction, geo-lexicalization

Abstract

This research examines the treatment of food-related terms in the macrostructure of a Venezuelan school dictionary created in the late twentieth century, proposing a threefold task: (1) to identify the types and sets of lexical units derived from the gastronomic field, with particular focus on units specific to Venezuelan Spanish; (2) to specify the lexicographic techniques and resources employed by the dictionary’s author to present this content within the macrostructure; and (3) to classify the food-related lexical material into subfields. Methodologically, the study is qualitative and documentary, focusing on the Diccionario Enciclopédico Escolar Maraisa (1986) due to its significance in Venezuelan school lexicography. The analysis follows a metalexicographic approach (Lara, 1997), considering traditional organizational levels of lexicographic works: macrostructure and microstructure. The findings indicate that: (a) the Maraisa dictionary accounts for the culinary lexicon under geographical restrictions; (b) this lexicon is divided into two main categories: terms used in the broader Spanish macrosystem of Latin America and terms specifically employed in Venezuelan Spanish; (c) the emergent lexical-thematic subfields encompass areas such as dishes and meals, desserts, food establishments, and substantive routines characteristic of Venezuelan culture. This research underscores the importance of local culinary lexicons in school dictionaries and highlights their role in reflecting regional linguistic identity within educational resources.

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Author Biography

Johanna Rivero Belisario, Universidad Pedagógica Experimental Libertador Instituto Venezolano de Investigaciones Lingüísticas y Literarias “Andrés Bello” Venezuela

Profesora   adscrita   al   Departamento   de   Castellano, Literatura y Latín del Instituto Pedagógico de Caracas, decanato de la Universidad Pedagógica Experimental Libertador, y directora del Instituto Venezolano de Investigaciones   Lingüísticas   y   Literarias “Andrés   Bello”.  En el Instituto Pedagógico de Caracas ha ocupado el cargo de coordinadora de los programas de Maestría en Lingüística y Especialización en Lectura y Escritura. Es Doctora en Educación por la UPEL-IPC y Magíster en Lingüística, por la misma Universidad.  Lexicógrafa por la Universidad Católica Andrés Bello, y Profesora de Castellano, Literatura y Latín (UPEL-IPC), con mención honorífica Magna cum laude.  En 2021, la Asociación de Lingüística y Filología de América Latina le otorgó el “Premio ALFAL 2021” por su trabajo El discurso pudibundo en la lexicografía escolar venezolana: tratamiento de la sexualidad en el Diccionario enciclopédico castellano para estudiantes Maraisa, originado en su tesis doctoral.

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Published

2024-11-13

How to Cite

Rivero Belisario, J. (2024). Preliminary review of the lexicon of gastronomy and its reflection in the macrostructure of the Spanish encyclopedic dictionary for students Maraisa. LETRAS, 64(105), 381–400. https://doi.org/10.56219/letras.v64i105.3287

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